Blogg

Vacker avrättningsplats

Med åren har jag blivit bättre på att söka nya rundor för min löpning. Tidigare malde jag bara på i samma rundor hela tiden och så värst utvecklande för själen var det ju inte.
En vanlig lunchlöpning kan till exempel bli ett historiskt drama. Jag utgick från Borgholm och tog sikte på Furuhäll. Från Furuhäll fortsatte jag mot Köpingsvik.
Från Köpings klint är det en formidabel utsikt över hela Köpingsbukten. Härifrån kunde de gamla ölänningarna se vikingaskeppen fara in till handelsplatsen för tusen år sedan.
Man förstår också varför klinten blivit den sista viloplatsen för så många människor. Här möts hav, land och himmel på något sätt.
Samtidigt är Köpings klint lite skrämmande. 1859 blev klinten platsen för Ölands sista avrättning. Över tusen personer hade kommit för att se Frans Joel Lundström halshuggas för dubbelmord i Böda. Lundström hade först slagit ihjäl ett par och efteråt tänt eld på stugan, för att därpå ge sig av söderut med stöldgods.
Men lagen kom i fatt Lundström och han grät då prästen läste några sista ord. Då bilan föll och huvudet skiljdes från kroppen så svimmade flera personer bland åskådarna.
En regntung marsdag då vinden ligger på så isar det i skinnet lite extra när man springer förbi avrättningsplatsen.
Från Köping springer jag sedan cykelvägen tillbaka mot Borgholm. En runda på nära exakt åtta kilometer.