Blogg

Från borg till borg

Det sägs att Bogislav fortfarande rider omkring på nätterna utanför Gråborg med sin här för att söka revansch efter striden då han förlorade sitt huvud.

Man får liksom aldrig ge upp!

Detsamma gäller för löpare. Visst, det kan strama lite här och var när man kliver upp på morgonen, men man får vara glad så länge huvudet sitter kvar i alla fall, till skillnad från hövding Bogislav.

Det är en spännande plats att utgå ifrån när en långlöpning ska sys ihop. Gråborg är en historisk och sägenomspunnen plats. Ända fram till 1677 användes platsen i krigssammanhang. Då använde danskarna borgen som utgångspunkt för sina härjningar runt om på Öland.

Jag tycker det är spännande att springa längs med det gamla kapellet, lämna Gråborg bakom mig och fortsätta på en historisk led som ölänningar trampat i 1500 år. Den går mellan Gråborg och Ismantorps borg. Att springa hela sträckan Gråborg-Ismantorp tur och retur blir för långt, i alla fall för mig. Det är inte helt lättsprunget, även om det mesta går på grusvägar och skogsstigar.

 

 

Oranga märken markerar leden, men tyvärr är markeringarna bristfälliga. Det gäller att ha någorlunda koll på väderstrecken också.

Men i början av juni är det fantastiskt att springa i Mittlandsskogen. Man liksom omgärdas av ett grönt valv hela tiden.

Inne i Mittlandsskogen dyker det också upp mossor där det finns gott om blommor, inte minst orkidéer. Både Lindsmossen och Högmossen dyker upp som oaser längs med vägen.

Byarna Bäck och Vanserums malm passeras under löpningen.

För min egen del tyckte jag det räckte strax innan jag skulle korsa den stora och asfalterade Gillsättravägen. Då hade jag med en rejäl felspringning nått upp till en mil.Väl tillbaka i Gråborg igen så visade gps-klockan på 19 kilometer.

En skön runda på varierat underlag och som bjuder in skallen i löpningen. Det är en juni-löpning på Öland när den är som bäst!