Blogg

Löpning för gudarna

Ismantorps borg är Ölands eget Stonehenge. Här samlades ölänningarna till midvinterblot och för att i midsommartider be till de gudar som kunde ge dem goda skördar, både vad gäller det som odlats på åkrarna och det som arbetats fram i sänghalmen.

Det är en magisk utgångsplats för en löparrunda. Ismantorps borg är med sina nio portar givetvis ingen försvarsanläggning, utan en mötesplats. Dess nio portar vetter också alla var och en rakt mot grannbyarna.

Från borgen följer jag markeringarna mot Rönnerums fornby och sedan vidare mot Odens Flisor. Därefter utvidgar jag min löparrunda att också omfatta Nordens Ark och Karum innan jag via Vedby springer tillbaka mot Ismantorps borg.

Det är en omväxlande löpning mitt i vaggan av det öländska jordbrukslandskapet. Just här finns de första tydliga tecknen på att ölänningarna började slå sig ned och bedriva jordbruk, främst genom djurhållning.

Rönnerums fornby är en av de äldsta byarna av det här slaget vi har på ön. Spåren av de gamla ölänningarna är många och tydliga. Gårdsruiner, skeppssättningar och gravfält talar om att här har andra människor trampat marken före dig.

Särskilt i inledningen är Mittlandsskogen tät, men det är aldrig några svårigheter att ta ut löpsteget. En fuktig sommarmorgon ska man dock ta det lite försiktigt på gångplankorna över mossmarken, vilka kan vara hala.

Jag syr ihop en 15 kilometer lång runda, som passar mig för dagen. Jag skulle med kartans hjälp lätt kunnat lägga till ett par kilometer och även dra ifrån för den delen. Man ska ha i åtanke att det suger lite mer i benen att springa i lite tuffare terräng, även om en del av min runda också går på grus- och asfaltsvägar. Men jag gillar den där omväxlingen.

Och framför allt tycker jag det berikar min löpning att springa i spännande miljöer. Att det sedan är gudomligt vackert kanske vi kan tacka Ismantorps gudar för?

Karum2