Blogg

Nu är det Alvar! 13 km runt Dröstorp

Kilometertiderna är usla. Dom blir liksom det när man bara ställer sig och njuter in det öländska Alvaret, när man bara måste falla ned på knä och studera alla orkidéer och gullvivor. Ärligt talat, att jaga kilometertider då känns bara fånigt.

Här och nu är livet!

Jag älskar de där första dagarna i maj när jag äntligen kan ge mig ut på Alvaret igen med mina löparskor. Oftast är jag alltid några dagar eller veckor för tidig. Fortfarande är Alvaret blött. Men när solen skiner från en klarblå himmel, när näktergalen och göken turas om att sjunga för mig så spelar det ingen roll om jag trampar ner mig i det kristallklara vattnet som spritter ur sin källa i kalkstensberget.

Den här gången börjar jag min löparrunda i Lenstad. Målsättningen är att via ödebyn Dröstorp mitt på Alvaret sikta in mig på Ekelunda och därifrån springa norrut förbi Prästgropen och guldfiskdammen, för att avsluningsvis vända västerut och via Dröstorps utmarker hitta tillbaka till Lenstad igen.

Håller sånär på att överge min plan när det visar sig att Lenstad mosse har svämmat över och den vanliga gamla Alvarvägen mot Dröstorp står under vatten. Via en lite omväg runt översvämningen lyckas jag undkomma de djupaste vattnen och komma upp på torrare mark.

Fågellivet är fantastiskt, för att inte tala om alla blommorna. Det är sådan här löpning som bara ger energi.

När jag kollat in så att guldfiskarna har det bra i Alvardammen och passerat Prästgropen där ölänningarna gömde sig med kyrksilvret för danskarnas härjningar 1677 så känner jag mig lycklig.

Känslan när jag öppnar grinden vid Lenstad och pustar ut utanför bilen är närmast euforisk.

Orkide 2sp