Blogg

Stigen mellan Haga Park och Mörbylånga hamn. Ca 19 km.

Jesus gick på vattnet. Det var nog för att han inte hade någon kust-stig som den mellan Haga Park och Mörbylånga att springa på.

Jag ska inte bli överdrivet religiös, men att kunna springa längs med Kalmarsund är himmelskt.

Den här gången utgick jag från Haga Park. Det friskade i rejält i vinden och vindsurfarna tog vara på naturlagarna. Själv sprang jag längs med vandringsleden söderut. Jag har sagt det förut och jag säger det igen – de öländska vandringslederna är guld värda!

Lena Petersén på Mörbylånga kommun brinner för sina stigar och sina leder. Jo, jag skriver ”sina” för hon tar hand om dem på så sätt. Till och med jag som ölänning i nedstigande led från 1700-talet kan överraskas över hur vackert vårt landskap är.

Från Haga Park löpte jag Dansbanevägen söderut, förbi Sandbergens klassiska dansbana. Visst, den används fortfarande, men ligger där ändå som en slags kvarglömd idyll från 70-talet.

Kleva2

 

Leden mot Mörbylånga var lätt att följa. Som allra vackrast tyckte jag nog att det var strax efter Kleva badplats, där stigen gick alldeles nära vattnet.

På ett ställe fick man ta det lite vackert och tassa sig fram på en plankbrygga, vilken nu var hal i duggregnet.

En sträcka lämnade man kusten och sprang i stället mellan knallgula och väldoftande rapsfält. Via Norra Viken följde jag stigen vidare mot Mörbylånga hamn och småbåtshamnen där jag vände.

Nu kunde jag valt att springa cykelleden tillbaka till Haga Park och på så sätt fått en runda. Men jag gillade verkligen kust-stigen så mycket att jag valde att springa samma väg tillbaka, vilket blev drygt 19 kilometer.

Nu går stigen alldeles utmärkt att dela upp för kortare löprundor. Mellan Kleva badplats och Mörbylånga hamn är det till exempel ganska exakt fyra kilometer, vilket då förstås ger åtta kilometer tur och retur.

Kleva3